Дата / Час


сряда 21 октомври 2020 - 19:52:59
изглед за печат
Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков издаде нова заповед № 392/21.10.2020 г., която регламентира подхода за прием на пациенти с характерни за COVID-19 симптоми. Това стана веднага след провеждането на извънредно заседание на Областния координационен щаб за борба с разпространението на коронавируса.

Част от членовете на Областния щаб се събраха спешно в кабинета на изпълнителния директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков, като основният повод за заседанието бе отчитания ръст в броя на заразени с коронавирусната инфекция лица от персонала на болничното заведение, хоспитализираните диагностицирани и чакащите за прием и лечение пациенти. Идеята бе да се създаде ясен алгоритъм за действие при съмнения за COVID-19.

В заповедта на областния управител е разписано, че задължение на общопрактикуващите лекари е да уговорят приемът на пациенти в здравното заведение, като е необходимо да получат потвърждение за сигурна хоспитализация. Именно личните лекари следва да издадат медицински документ, регламентиращ настаняването на конкретния пациент в болница.

Когато се подават повиквания за контактни и карантинирани във връзка с COVID-19 лица, подлежащи само на лабораторни изследвания или рентгенографии, общопрактикуващите лекари са задължени да издадат необходимите документи за медико-диагностична дейност и максимално бързо да съдействат за осъществяването им.

Контрол по изпълнението на заповедта ще осъществяват всички членове на Областния координационен щаб в област Търговище.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище