Дата / Час


вторник 18 февруари 2020 - 23:15:13
изглед за печат
Днес, 18.02.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков проведе среща с генералния директор на немската фирма "Eurobus" г-н Кристиян Зайц. По инициатива на г-н Стайков, те обсъдиха възможностите за инвестиции в Търговищка област.
Немската фирма се занимава с производство на електрически автобуси в Германия и Казахстан, като има намерение да разшири производствената си дейност и в България.
Г-н Стайков определи местоположението на област Търговище като стратегическо и изтъкна, че в региона има достатъчно професионално подготвени кадри за работните места в завода. "За мен е важно да съдействам, според правомощията си, на всички представители на бизнеса в област Търговище, особено когато става дума за евентуални инвестиционни намерения в нашата област" - заяви областният управител.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

вторник 18 февруари 2020 - 13:52:42
изглед за печат
Днес, 18.02.2020 г., се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в област Търговище. Заседанието се ръководи от г-н Панайот Димитров – Заместник областен управител. Това е редовно месечно заседание на Епизоотичната комисия, във връзка с продължаващата усложнена обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в страната.
Д-р Зафиров от ОДБХ Търговище информира присъстващите, че със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ са обявени вторично възникнали случаи на болестта Африканска чума по диви свине на територията на почти цялата страна. В област Търговище има констатирани случаи на болестта в с. Еленово, общ. Попово.
Д-р Зафиров запозна накратко членовете на комисията с първото констатирано огнище на Инфлуенца по птиците (птичи грип) в град Раковски, обл. Пловдив в животновъден обект за отглеждане на патици. За ограничаване на заразата е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ, отнасяща се до мерките за биосигурност при движението на домашни и други птици, яйца за разплод и еднодневни птици в страната, както и условията, на които трябва да отговарят животновъдните обекти за отглеждане на птици.[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

събота 15 февруари 2020 - 15:03:09
изглед за печат
Днес, 15.02.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе гост на празника „Вино и любов в Герен”, организиран от НЧ „Развитие – 1904” – кв. Въбел.
По традиция празникът започна с водосвет и освещаване на лозите. Ритуалът изпълни протойерей Бисер Христов в дома на семейство Алла и Светлан Неделчеви, тачени сред местните хора като опитни в отглеждането на грозде и производството на вино. Спазвайки обичая за Трифон Зарезан, тук бяха „зарязани” първите лозови пръчки, с наричане за берекет и добра реколта през настоящата година.
В празничната програма с певчески и танцови изпълнения се включиха детски танцов състав „Джумалийче” – Търговище и женска фолклорна група „Въбелчанки” при НЧ „Развитие” – 1904” – кв. Въбел.
Г-н Митко Стайков награди тазгодишния „Цар на виното” в кв. Въбел. Званието бе присъдено на г-н Калин Кръстев. В конкурса за най-добро домашно вино се включиха общо 12 души от квартала, а трите най-добри напитки бяха определени от тричленна комисия. Червеното вино на г-н Кръстев „спечели” комисията с плътен цвят и аромат, а самият той сподели, че е произведено от грозде от сорта „Мерло”, отглеждано в масиви край с. Овчарово, общ. Търговище.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 14 февруари 2020 - 16:04:37
изглед за печат
Днес, 14.02.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков се запозна на място със съоръженията, преграждащи дерето.
Нарушения на проводимостта на „Вардунско дере” бяха установени при проверка, осъществена на 04.02.2020 г. Тогава Комисия, назначена от областния управител, установи, че участък от речното легло на водоема е преграден с бетонен бент, като има изградено съоръжение за вземане на вода преди него. По този начин е ограничено водовземането за питейни нужди и прилежащата помпена станция, обслужвана от ВиК – Търговище ООД.
Очаква се съответните институции да подадат становища с направените констатации, съобразно ведомствените правила и законоустановените срокове. При нарушения на нормативната уредба в страната ще бъдат наложени и санкции.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 12 февруари 2020 - 17:48:04
изглед за печат
Днес, 12.02.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков присъства на информационна среща със заместник-министъра на земеделието, храните и горите г-жа Вергиния Кръстева. Форумът е част от национална кампания на МЗХГ, чиято основна цел е да се подобри информираността на земеделските производители и животновъдите по места, относно възможностите за подпомагане през 2020 г. Участие в срещата взеха директорът на ОД „Земеделие” – Търговище г-жа Севда Ерменкова и експерти от МЗХГ.
„Селското стопанство в област Търговище има съществен принос в икономиката. Брутната добавена стойност, създадена чрез него през 2018 г. представлява 11% от общата за всички отрасли в областта, което е малко над средното за страната ниво” – заяви зам.-министър Кръстева. Според предоставените от нея данни, около 70% от използваната селскостопанска площ е обработваема земя. Най-силно са застъпени културите пшеница, царевица и слънчоглед. През 2019 г. площите със зърнени култури са се увеличили с 14%, в сравнение с 2014 г., когато е поставено началото на настоящия програмен период.[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 12 февруари 2020 - 16:54:01
изглед за печат
Днес, 12.02.2020г., Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за регионално развитие обсъди и прие предложението на Регионалното управление на образованието за държавния план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година. Заседанието бе ръководено от г-н Митко Стайков – областен управител на област Търговище. В него участваха още г-жа Елка Станчева – началник на РУО – Търговище, г-н Петър Ангелов – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Русе, директори на училища от област Търговище.
Държавният план-прием определя броя на местата за ученици в VІІІ клас след завършено основно образование в паралелките за професионална и профилирана подготовка в училищата на територията на областта.
Началникът на РУО направи анализ на реализирания план-прием за настоящата 2019/2020 учебна година. От планирани 16 паралелки в профилираните гимназии и средните училища са реализирани 15. В професионалните гимназии са планирани 25 паралелки, като са реализирани 24,5 паралелки. С тези резултати област Търговище се нарежда сред 9-те области в страната, които са показали отлични резултати при планирането и реализирането на план-приема на ученици за учебната 2019/2020 година.[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 12 февруари 2020 - 13:58:49
изглед за печат
Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе част от гостите на проведения открит урок на тема „Фалшивите новини”, организиран изцяло от възпитаниците на V „г” клас на I ОУ „Христо Ботев” – гр. Търговище.
В Актовата зала на училището петокласниците, по инициатива на своя класен ръководител г-жа Радостина Радева, проведоха интерактивно събитие, което предизвика интерес както сред присъстващите родители и преподаватели.
Акцент в срещата бяха медиите и тяхната сила да въздействат върху общественото мнение като цяло. В частния случай темата бе насочена по-скоро към подрастващите и възможностите те да бъдат въвлечени в манипулативни схеми, чрез прийомите на виртуалната реалност.
Пред присъстващите бе прожектирано информативно видео по темата за фалшивите новини, заснето от децата от V „г” клас и техни съученици. Основната им цел е да разпространят по-ефективно опасностите, които дебнат в интернет пространството, но и да предложат възможности за предпазване от тях.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 151 152 153

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище