Дата / Час


понеделник 22 февруари 2016 - 14:50:57
изглед за печат
Днес, по инициатива на Областния управител Светлин Бонев и ОД на МВР-Търговище, се проведе кръгла маса по повод 22 февруари – Международен ден в подкрепа жертвите на престъпления. Участие във форума взеха ст.инспектор Кирил Кирилов – началник група „Териториална полиция“ в РУ - Търговище, Бойко Янакиев – инспектор в Детска педагогическа стая, представители на НПО, БЧК, ученици.

Целта на дискусията бе да бъдат запознати младите хора с престъпленията в нашето населено място и на кои от тях най-често стават обект младежите. Най-често задаваните въпроси от присъстващите бяха свързани с това как да се предпазят от престъпления, профила на престъпника и как работи Детска педагогическа стая.

Инспектор Бойко Янакиев сподели, че в ОД на МВР и в районните управления в състава й се отделя сериозно внимание на превантивната работа с учениците за противодействие на насилието като форма на агресия в училищата или извън тях. Тя се осъществява чрез различни форми - часове на полицая в училищата, провеждани от полицейските инспектори и инспектори от Детска педагогическа стая; родителски срещи с участието на полицейски служители с представяне на мултимедийна презентация на тема ”Агресия и формите й на проявление в начална училищна възраст”; осъществяване на тематични образователни кампании и информационни инициативи за превенция сред подрастващите.

От полицията изнесоха данни, от които стана ясно, че основен дял от общия брой криминални престъпления през 2015 г. в област Търговище се пада на тези срещу собствеността. Престъпленията срещу собствеността имат най-голям дял и сред престъпленията, извършени от лица между 14 и 30 години. Наблюдава се тенденция към увеличаване проявите на агресия от страна на млади хора. Друго често извършвано престъпление от тях е нанасянето на телесни повреди – тук нерядко и потърпевшите също са млади хора . От установените и разкрити 16 умишлени телесни повреди през 2015 г., 11 са извършени от хора до 30 г. Над половината от регистрираните през 2015 г. случаи на унищожаване и повреждане на чуждо имущество са извършени от хора до 30-годишна възраст.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище